ABD-ÇİN TEKNOLOJİ SAVAŞI SU ALTINA İNDİ!
ABD ile Çin arasındaki teknoloji gerginliğinin artmasıyla birlikte, geniş su altı kablo ağları uluslararası ilişkilerde yeni bir gerginlik kaynağı haline geldi.
Küresel internetin omurgasını oluşturan deniz altı kabloları, dünyadaki veri trafiğinin %99′unu taşıyor.
ABD hükümetinin, Google ve Meta gibi teknoloji şirketlerini, Pasifik’teki deniz altı kablolarının Çin tarafından casusluğa açık olabileceği konusunda uyardığı bildirildi.
Denizaltı kabloları internetin omurgasını oluşturuyor ve dünyadaki veri trafiğinin %99′unu taşıyor.
Denizaltı kabloları, bu yılın başlarında, Yemen’deki İran destekli Husi isyancılarının İsrail, ABD ve İngiltere gemilerine yönelik saldırıları sırasında Kızıldeniz’deki 15 kritik denizaltı kablosundan dördünün kesilmesinin ardından manşetlere taşındı.
Bunun sonucunda denizaltı kablolarına ilişkin kamuoyunun farkındalığı arttı ve bu kablo ağları, ABD ile Çin arasındaki ısınan jeopolitik etkileşimler ortasında uluslararası ilişkilerde yeni bir gerginlik kaynağı haline geldi.
Telekom pazar araştırma şirketi TeleGeometry’ye göre, su altında yaklaşık 1,4 milyon kilometre uzunluğunda yüzlerce devasa telekomünikasyon kablosu gömülü durumda.
Bu kabloların bazıları diğerlerinden daha kısa, örneğin İrlanda’yı Birleşik Krallık’a bağlayan 131 kilometrelik CeltixConnect kablosu. Ancak diğerleri çok daha uzun mesafeler boyunca uzanıyor, örneğin 20.000 kilometrelik Asia America Gateway kablosu.
Video akışı ve bulut hizmetlerinin yaygınlaşmasıyla birlikte veri trafiğine olan talebin artmasıyla birlikte, önümüzdeki yıllarda gezegenimizin dört bir yanındaki deniz altı kablolarının sayısının artması bekleniyor.
TeleGeometry, 2024 yılı başı itibarıyla verilerinin 574 aktif ve planlanan denizaltı kablosunu izlediğini söyledi.
Neden önemliler?
Denizaltı kabloları küresel internetin omurgasını oluşturuyor ve dünyadaki kıtalararası veri trafiğinin %99′unu taşıyor.
Akamai Labs’ın teknoloji sorumlusu Andy Champagne, CNBC’ye e-posta yoluyla yaptığı açıklamada, “Başka bir kıtada biriyle e-posta, mesaj veya görüntülü görüşme yaptıysanız, muhtemelen hiç düşünmeden bir deniz altı kablosu kullanmışsınızdır.” dedi.
Champagne, “Karada karmaşık bir fiziksel fiber optik kablo ağıyla birbirimize bağlıyken, okyanuslara daldığımızda topoloji daha da zorlu hale geliyor” diye ekledi.
“Deniz altı kablolarını döşemek gerçekten karmaşıktır. Ve, deniz altı kablosunda bir sorun olduğunda, onu onarmak önemsiz bir iş değildir.”
Cisco’nun sahibi olduğu internet izleme firması ThousandEyes’ın başkan yardımcısı ve genel müdürü Joe Vaccaro’ya göre, deniz altı kablolarını önemli kılan en önemli şeylerden biri, kesintiye uğradıklarında yarattıkları etki.
Vaccaro, CNBC’ye verdiği röportajda, “Siz ve ben gibi bireyler olarak, deniz altı kablosunun kesildiğini söylemiyoruz. Bulduğumuz şey , erişmeye çalıştığımız uygulamanın aniden çok yavaşlaması veya kullanılamaz hale gelmesi” dedi.
Vaccaro, “Bu kesintiler gerçekleştiğinde, nihayetinde, bu trafiği taşıyan temel sağlayıcılar trafiği dinamik olarak farklı rotalara kaydırmaya çalışmak zorunda kalıyor,” diye ekledi. “Bunu yaptığınızda ne oluyor? Bir tıkanıklık seviyesi görüyorsunuz.”
Büyüyen bir güvenlik riski
Denizaltı kabloları geleneksel olarak telekom operatörleri tarafından işletiliyordu. Daha yakın zamanda, Meta, Google, Microsoft ve Amazon gibi ABD teknoloji devleri kendi kablolarını döşemek için önemli miktarda yatırım yaptı.
Mistral AI, Avrupa firmalarının yapay zeka alanında ABD ve Çin’deki rakipleriyle rekabet edebileceğini söylüyor
Meta ve Google, 2021′de ABD Batı Kıyısı’nı Singapur ve Endonezya’ya bağlayan iki büyük deniz altı kablosu döşeme planlarını duyurdu. Echo ve Bifrost trans-Pasifik kablolarının bölgeler arasındaki veri kapasitesini %70 oranında artırması ve internet güvenilirliğini iyileştirmesi bekleniyor.
Meta her iki kabloya da yatırım yaparken, Google yalnızca Echo’yu destekliyor . Meta daha önce Afrika’ya daha iyi internet erişimi sağlamak için 37.000 kilometre uzunluğunda bir deniz altı kablosu inşa etmeyi planladığını duyurmuştu, Google ise Afrika’yı Avrupa’ya bağlamayı amaçlayan Equiano adlı bir deniz altı kablosu üzerinde çalışıyor.
Wall Street Journal, Dışişleri Bakanlığı’ndaki ismi açıklanmayan kaynaklara dayanarak, Mayıs ayında ABD yetkililerinin Google da dahil olmak üzere teknoloji şirketlerini özel olarak uyardığını bildirdi.
ve Meta
Pasifik bölgesindeki deniz altı kablolarının Çin onarım gemileri tarafından casusluğa açık olabileceği belirtiliyor.
WSJ’ye göre, uluslararası kabloların onarımına yardımcı olan devlet kontrollü Çin şirketi SB Submarine Systems, gemilerinin yerlerini radyo ve uydu izleme sistemlerinden gizliyor gibi görünüyor.
CNBC’nin ulaştığı SB Denizaltı Sistemleri, Google, Meta ve Dışişleri Bakanlığı’ndan yorum almak için hemen ulaşılamadı.
Estonya ise Çin’in, iki denizaltı kablosunu kestiğinden şüphelendiği bir Çin gemisine yönelik soruşturmada ülkeye yardım etmesi için altı ay önce yapılan talebe henüz yanıt vermediğini söyledi. Çin Dışişleri Bakanlığı o zamandan beri Estonya ile soruşturmada iş birliği yapmak için çalışmaya hazır olduğunu söyledi.
Bu gelişmeler, su altı kablolarının ulusal güvenlik meselelerinde nasıl bir çekişme kaynağı haline geldiğini vurgulamaktadır. Bu ağların gönderdiği veriler, diplomatik misyonların, güvenlik operasyonlarının ve istihbarat toplamanın koordinasyonu da dahil olmak üzere yüksek riskli iletişimleri içerebilir.
ABD hükümetinin endişeleri yeni değil ve geniş çapta belgelenmiş durumda.
Mart 2023′te Reuters’ın bir haberinde, Team Telecom adlı bir kurumlar arası komitenin, Çin casusluğu endişesi nedeniyle ABD topraklarını doğrudan Çin anakarasına veya Hong Kong’a bağlayan herhangi bir denizaltı kablosunun önlenmesi için çalıştığı belirtiliyordu.
Birçok uluslararası denizaltı kablo projesinin, veri güvenliği ve Pekin’in genişleyen jeopolitik etkisi konusundaki endişeler nedeniyle bugün Çin’i atlattığı bildiriliyor. Çin, ABD’ninkine rakip olacak kendi sualtı kablo altyapısını yapmak için yüz milyonlarca dolar yatırım yaptı
Merkezi güvenlik noktaları
Denizaltı kablolarının şu anda döşenme biçimindeki temel sorunlardan biri, dünyanın her yerini birbirine bağlayan bağlantıların internet altyapısının büyük bölümlerini etkilemesidir.
ThousandEye’dan Vaccaro CNBC’ye yaptığı açıklamada, ”İşletmeniz için dünyadaki bu iki nokta arasında bağlantı sağlamak kritik önem taşıyorsa, o konumdaki tek bir kablo kesintisinin her büyük bulut sağlayıcısı için büyük etkilere yol açabileceğinin farkında olmalısınız.” dedi.
Bu tür kritik bağlantıların kesintiye uğradığı zamanlarda, tüketicilerin bir kesinti veya trafik sıkışıklığı durumunda kullandıkları hizmetleri suçlama eğiliminde olduğu bir “suçlama oyunu” ortaya çıkabiliyor.
Vaccaro, bazı bölgelerde şirketlerin ağ kalitesinin tutarlılığını sağlamak için dünyanın farklı bir yerinde kullandıkları bulut sağlayıcısından farklı bir bulut sağlayıcısı kullanmasının “performans ve görünürlük” açısından mantıklı olabileceğini sözlerine ekledi.
Akamai’den Champagne, “Denizaltı kablolarıyla ilgili hatırlanması gereken en önemli şey, bunların deniz altından karaya geçişini sağlayacak belirli gereksinimlerin olması ve bu gereksinimleri karşılayan sınırlı sayıda coğrafi nokta olmasıdır” dedi.
“Bu kısıtlamaların sonucu, tek bir deniz altı kablosunun kaybının, ona bağlı kara tabanlı ağlar üzerinde domino etkisi yaratabilmesidir,” diye ekledi. “Bozulmaya uğramış bir deniz altı kablosunun etkisi, genellikle kara tabanlı bir kablonun kaybından çok daha büyüktür.”
Comments